Program radionica

SONY DSC

 

 1. Autentično roditeljstvo – što je to?

Na prvoj radionici ciklusa bavit ćemo se idejom o savršenom, bezgrešnom roditelju koju svi nosimo negdje duboko skrivenu. Ona je temelj za sve osjećaje krivnje, razočaranja, ljutnje i zamjeranja kad govorimo o roditeljstvu. Pričat ćemo o tome što uopće znači biti autentičan za svakog osobno, kako se to uklapa u “planove” kakvi roditelji želimo biti i što kada djeca budu sasvim drugačija i teško nalazimo zajednički jezik. I onda još postoje dva roditelja koja su drugačija pa se postavlja pitanje što je čija odgovornost, tko zna bolje i nisu neobični konflikti među partnerima.

2. Kome roditelj postavlja granicu i kako?

Na drugoj radionici pričat ćemo o roditeljskoj odgovornosti i odgovornosti za odnos s djetetom, što to uopće je. Bavit ćemo se pojmovima kao što su ravnopravno dostojanstvo, integritet, autentičnost i slično prema učenjima danskog dječjeg psihoterapeuta Jespera Juula. Pitat ćemo se što to uopće znači postavljati granicu, zašto nam je to teško i zašto je važno te kako „preživjeti“ dječju reakciju kakva god ona bila.

3. Razvoj odnosa s djetetom

Na trećoj radionici bavit ćemo se temom privrženosti i komunikacijom s djecom i sa samim sobom. Pričat ćemo o njegovanju osobnog govora u odnosu s djetetom, o temperamentu, formiranju osobnosti djeteta (i roditelj je nekada bio dijete), sličnostima i razlikama među djecom i kako je djetetova osobnost povezana sa stilom roditeljstva koji živimo.

4. Faze razvoja

Djeca se razvijaju na mnogim aspektima pa možemo govoriti o razvoju samosvijesti, identiteta, kognitivnom razvoju, moralnom razvoju, emocionalno i socijalnom razvoju, … U razvojnoj dječjoj psihologiji postoje brojne teorije, brojna istraživanja i kroz ovu radionicu nastojat ćemo vam prikazati sukladno vašem interesu i dobi djece relevantne informacije o dječjem razvoju koje će vam omogućiti da lakše uđete u svijet djece, razumijete njih i njihova ponašanja, reakcije te pronalazite zajednički jezik i/ili svoj jezik prilagođavate njihovom stupnju razvoja.

5. Kako reći DA djetetu

Na petoj radionici bavit ćemo se razvojnim izazovima kod djece, dječjim strahovima, prilagodbom i separacijom od roditelja te agresivnim ponašanjem. Kroz iskustveni rad ćete naučiti kako komunicirati svoja očekivanja djetetu te kako se nositi s teškim situacijama. Također ćemo se baviti teoretskim modelima objašnjenja i  razumijevanja djetetovog ponašanja.

6. Igra – poveznica roditelja i djeteta

Dijete kroz igru upoznaje svijet i mogli bismo slobodno reći da je igra djetetov “posao”. Igra je ono u čemu je dijete najbolje te upravo kroz igru dijete uči komunicirati s drugima, uči kako se usklađivati te kako razvijati odnose s ljudima s kojima je u interakciji. Budući smo svi bili djeca i igra nam je bila, također,  temeljna aktivnost, iskustveno ćemo proraditi  svoju igru i načine na koje smo se mi igrali, kako smo stvarali odnose i učili komunicirati. Još jedna važna značajka igre je da dijete kroz nju uči rješavati sukobe s vršnjacima.

7. Partnerski odnos i roditeljstvo

Roditelji različito vide i različito objašnjavaju određene situacije vezano uz njihovo dijete. Upravo zbog navedenog razloga  različitim pristupom kreću u njihovo rješavanje. Razgovarat ćemo o toma da je u redu da se roditelji ne slažu oko nekog roditeljskog postupka i da je važno da svatko od roditelja sudjeluje u odgoju djeteta na svoj autentičan način. Kroz iskustveni pogled ćemo se baviti parterskim odnosom i njegovom važnošću kada je u  pitanju razvoj vlastite autentične roditeljske uloge.

8. I za kraj …

Zadnju radionicu posvetit ćemo odgovorima na vaša pitanja, razjašnjavanju nedoumica i mogućih neslaganja. Govorit ćemo o primjeni naučenog kroz vaše vlastite problemske situacije. Također ćemo se baviti vašim očekivanjima i vašim potrebama i pitati vas kako biste vi pristupali određenim situacijama s obzirom na znanja i iskustva koja ste stekli kroz život i kroz naš zajednički rad.

 

PRIJAVI SE NA RADIONICU

%d blogeri kao ovaj:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close